Pozdravljeni, sem Patrik, jaz sem tisti, ki za vas izdela celovito spletno stran ali trgovino.

Patrik Rubin, Žerovinci 52C, 2259 Ivanjkovci, Slovenija
(+386) 040-780-959
patrik@rubin1.si
 

PRLEKWEB.SI

Novosti o CDN-u

CDN (Content Delivery Network) pomeni mrežo proxy strežnikov v različnih podatkovnih centrih po vsem svetu. Osnovna naloga sistema je učinkovito, varno in hitro serviranje vsebin z uporabniku najbližjih strežnikov.

CDN je primeren predvsem za lastnike spletnih strani, ki beležijo veliko obiskovalcev iz tujine. Za lastnika spletne trgovine, ki cilja predvsem na kupce iz ZDA, je CDN smiselna izbira. Med ZDA in fizičnim strežnikom, ki se denimo nahaja v Sloveniji, je precejšna geografska razdalja, kar lahko pomeni tudi do nekaj sekund zamika pri odpiranju vsebine strani. S CDN se bodo podatki spletne strani za obiskovalca iz ZDA odpirali iz strežnika v ZDA, kar lahko čas nalaganja strani pomembno zmanjša.

Prednosti CDN:

Rezultat iskanja slik za cdn

  • hitrejše nalaganje strani,
  • dodaten nivo zaščite,
  • zmanjšanje pasovne širine,
  • omogočajo večji promet na spletni strani.
Slabosti CDN:
  • podatki se nahajajo na drugih strežnikih,
  • dodatni stroški,
  • potreba po dodatnem znanju rokovanja s storitvijo.

Za nastavitev CDN potrebujete dve storitvipaket gostovanja ter CDN enega od ponudnikov (navedeni so v zadnjem delu članka).

Zakaj se spletna stran ob uporabi CDN nalaga hitreje?

Prikaz spletne strani poteka tako, da obiskovalec na svoji napravi sproži zahtevo za prikaz vsebin spletne strani. Ta zahteva potuje na strežnik, ki pripravi podatke in vrne zahtevano vsebino. Od trenutka, ko se vsebina zahteva, do trenutka, ko se povsem naloži, lahko traja dlje časa. Med vzroke za zakasnitev sodi tudi fizična razdalja med uporabnikom in strežnikom, ki vsebine gosti.

CDN se je razvil kot alternativa takšni ureditvi. Deluje kot predpomnilnik, ki hrani statične elemente, recimo slike, HTML in JavaScript datoteke. Te vsebine se lahko nalagajo z mnogih strežnikov. Ko DNS prejme zahtevo za strežnik, ki uporablja CDN, po prikazu vsebine, ta preveri, od kod zahteva izvira in določi najustreznejši strežnik za prikaz te vsebine.

Vir: https://www.domovanje.com/blog/2019/10/14/kako-s-cdn-povecati-odzivnost-spletne-strani/

Vir prevzet dne 3.2.2020 ob 10:22 uri.

Ni komentarjev

Objavi komentar